Aardappelen

Bij veel akkerbouwers zijn aardappelen een vast terugkerend gewas in het bouwplan.
Voor het rooien van de aardappelen beschikken we over:

  • Een zelfrijdende 4-rijige Grimme bunkerrooier
  • Een zelfrijdende 2-rijige AVR bunkerrooier
  • Een Grimme getrokken rooier

img_0640Het zetten van aardappelen gebeurt bij ons door middel van twee 4-rijige aardappelzetters. Beide zetters combineren het zetten en aanaarden in 1 werkgang. De twee tractoren zijn voorzien van fronthef met een zaaibedcombinatie die het land pootklaar legt voordat er gepoot wordt. Zo hoeft het land na het ploegen niet meer bewerkt te worden.

Bij het poten bestaat de mogelijkheid tot het toevoegen van een vloeibaar of vast bestrijdingsmiddel. Tevens beschikken we over zogehete highspeed-aanaarders om de aardappelruggen nadien aan te aarden.

img_0108Het grote voordeel van zowel de GRIMME als de AVR rooier is dat deze rijdend kunnen lossen. Dit scheelt veel tijd vergeleken met een machine die moet stoppen voor te lossen. De rooischade wordt bij deze machines ook tot het minimum beperkt mede doordat de rooiers door zijn flexibele bunker diep in de kar kan lossen en de valhoogte zo beperkt blijft. De 4 rijige Grimme bunkerrooier heeft een bunkerinhoud van 15 ton en is uitgerust met rupsen. Hierdoor is de bodembelasting minimaal.

img_0088De gerooide aardappelen kunnen met de bunkerrooiers rechtstreeks in containers gelost worden of via een hooglosser of stortbak op de vrachtwagen gelost worden. Het voordeel van een stortbak is dat de aardappelen nog extra gereinigd worden en dat er eventuele kluiten, stenen en loof uitgesorteerd kunnen worden. We beschikken hiervoor over 3 mobiele stortbakken.

————————————————————————————————————
img_1548 img_0640 img_0629 img_0108 img_0088 img_0079 hpim0557 dsc00002DSC_1507